A kocsonya története > Kocsonya - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: A kocsonya története > 9 weboldal. Kategória leírása: A kocsonya története: hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. Magyarországon tipikus téli egytálétel.
Szponzorált linkek
Kocsonya - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kocsonya

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.

Kocsonya - Wikipédia
Kocsonyák
http://buvosszakacs.blog.hu/2011/02/26/kocsonyak_1

Pesti kiskocsmákban még három-négy évtizede nem volt rendkívüli a remegős kocsonya körömmel, füllel, farokkal, némi csülökhússal, bőrkével. Aztán a remegés eltűnt, és új verziók tűntek fel a kereskedelmi forgalomban: a levespor- és a zselatinporlobbi termékei. Ízük és állaguk ennek megfelelő: üres, gumis, esetleg durván fokhagymás vagy bután csípős, de mindenképp művi. Pedig a kocsonya világörökség.

Kocsonyák
A miskolci kocsonya hiteles története
http://miskolcpince.emiter.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5 ...

Hogy pislogott-e a béka a miskolci kocsonyában vagy sem, mindmáig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt, s mint ilyet, a sokadalmakon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálaltak, nem beszélve az avasi vagy tetemvári pincékről, pincézésekről.

A miskolci kocsonya hiteles története
Az ízlelés episztemológiája - elmélkedés
http://www.gusto.hu/cikk.php?CIKK_ID=87

Váncsa István - Fokhagyma a legeslegvégén jön, amikor már megfőtt az egész, hogy az illóolajai el ne illanjanak, akkor viszont összezúzva, és igen bőségesen. Ma már másképp látom: nem zúzva, hanem vágva. Késsel, türelmesen, apróra, úgy jobb íze lesz, tisztább és üdébb. Fokhagymanyomóval persze gyorsabb, de hát hova a fenébe sietünk annyira. És minek. Az igaz magyar ember Váncsa-módra fokhagymázott kocsonyát fogyaszt, bűzfellegek mögé rejtezik, és derűsen böfög.

Az ízlelés episztemológiája - elmélkedés
Szezonja van
http://hvg.hu/gasztronomia/20080213_kocsonya_malac_diszno_le

A finom, rezgő kocsonya hagyományos téli ételünk. Lám, még fesztiválja is van. Rengetegen rajonganak érte, de sokan ódzkodnak is tőle, mondván: zsíros és hízlal. Pedig önmagában a zsírtalanított kocsonya, pláne csak a megdermett leve szinte alig tartalmaz kalóriát. Még fogyókúrázóknak is ajánlható, ha nem zsíros hússal készül, s persze ha nem kenyérrel fogyasztjuk. (hvg.hu - Gasztronómia)

Szezonja van
Igazi hungaricum
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_kocsonya_igazi_hungaricum/2043166/

Szeged - Bár a vendéglátóegységek étlapjairól régen lekerült, az emberek többsége szívesen fogyasztja. Megfőzni nem könnyű, hiszen rendkívül munkaigényes étel, melynek alapszabályaira a mesterszakács is figyelmeztet. A kocsonya eredetileg valódi magyar étel, ma már azonban nem csak sertéshúsból készítik. Ráadásul létezik fogyókúrás változata is.

Igazi hungaricum
Kocsonya
http://nol.hu/archivum/archiv-429245

És aztán eldöntötte, hogy kocsonyát mégiscsak csinál. Nem is ő döntötte el a kocsonyát, a kocsonya döntötte el őt. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy áll a csarnokban, és nézegeti, mustrálja, gusztálja a körmöket. Mi az isten, gondolta, csak nem fogok kocsonyát csinálni? De akkor már tudta, hogy igen...

Kocsonya
Igazi téli hungarikum
http://www.magyarszo.com/fex.page:2009-01-15_Igazi_teli_hungarikum_a_kocsony ...

Igazi téli hungarikum: a kocsonya. Történelem a tányéron. „Húsból, csontból és állati bőrökből kifőzött tömény enyvoldat, mely a kihűlés után megalszik.” Valószínűleg nem e meghatározástól vezérelve kap kedvet annyi ember ilyenkor, télidőben a kocsonyaevéshez. Bármennyire profán étel is, még mindig sokak kedvence. A régi magyar konyhában is igen elterjedt volt. Művelői kínosan ügyeltek az esztétikumra is: az alaplét például tiszta fehér ruhán többször átszűrték, hogy kristálytiszta legyen.

Igazi téli hungarikum
A disznóságok lényege
http://malackaraj.hu/cimke/kocsonya/

malackaraj.hu - A zsír összeköt. Térjünk vissza a magyar kocsonyához, vagyis a honi disznóság esszenciájához. Jó lesz tudnia az érzékeny olvasónak, hogy kocsonya-ügyben a magyar irodalom erősen megosztott. Itt van például Váncsa mester, aki esküszik arra, hogy jó magyar ember csakis a végén fokhagymáz. Aczél Géza (a Csülökkönyv szerzője) és Esterházy Péter viszont (állítólag) a szigligeti strandon kiegyezett abban, hogy a fele fokhagymát a főzés elején, a másik felét a végén kell beletenni. Hát ilyen széthúzó a honi literatúra. Századok múltán talán már senki nem fog emlékezni a népi-urbánus szembenállásra, de az Aczél-féle „fele-fele-fokhagymázók” és a Váncsa-féle „végénfokhagymázók” még mindig dühödten néznek majd farkasszemet az irodalmi fazék felett. (A magam részéről a „sunyi túlfokhagymázók” táborába tartozom. Ha éppen nem néz oda senki, hát hajítok néhány gerezd apróra vágott fokhagymát a lábosba – elején, közepén, végén, mindig.)

A disznóságok lényege
Hirdetések
Oldal leírása
kocsonya.wyw.hu: Kocsonya katalógus. Kocsonya receptekkel és kocsonya készítéssel kapcsolatos weboldalak gyűjteménye. Információk konyonyafesztiválokról, magyar és más nemzetek kocsonya receptjei.
Gyűjteményünkben 128 válogatott kocsonya témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 128 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 3530