A kocsonya története > Kocsonya - wyw.hu

Tartalom:
Talált weboldalak ebben a kategóriában: A kocsonya története > 9 weboldal. Kategória leírása: A kocsonya története: hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. Magyarországon tipikus téli egytálétel.

kocsonya.wyw.hu Rendezés: PageRank szerint | Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Kocsonya - Wikipédia
Kocsonya - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kocsonya

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.

hu.wikipedia.org
Kocsonyák
Kocsonyák
http://buvosszakacs.blog.hu/2011/02/26/kocsonyak_1

Pesti kiskocsmákban még három-négy évtizede nem volt rendkívüli a remegős kocsonya körömmel, füllel, farokkal, némi csülökhússal, bőrkével. Aztán a remegés eltűnt, és új verziók tűntek fel a kereskedelmi forgalomban: a levespor- és a zselatinporlobbi termékei. Ízük és állaguk ennek megfelelő: üres, gumis, esetleg durván fokhagymás vagy bután csípős, de mindenképp művi. Pedig a kocsonya világörökség.

buvosszakacs.blog.hu
A miskolci kocsonya hiteles története
A miskolci kocsonya hiteles története
http://miskolcpince.emiter.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5 ...

Hogy pislogott-e a béka a miskolci kocsonyában vagy sem, mindmáig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt, s mint ilyet, a sokadalmakon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálaltak, nem beszélve az avasi vagy tetemvári pincékről, pincézésekről.

miskolcpince.emiter.hu
Az ízlelés episztemológiája - elmélkedés
Az ízlelés episztemológiája - elmélkedés
http://www.gusto.hu/cikk.php?CIKK_ID=87

Váncsa István - Fokhagyma a legeslegvégén jön, amikor már megfőtt az egész, hogy az illóolajai el ne illanjanak, akkor viszont összezúzva, és igen bőségesen. Ma már másképp látom: nem zúzva, hanem vágva. Késsel, türelmesen, apróra, úgy jobb íze lesz, tisztább és üdébb. Fokhagymanyomóval persze gyorsabb, de hát hova a fenébe sietünk annyira. És minek. Az igaz magyar ember Váncsa-módra fokhagymázott kocsonyát fogyaszt, bűzfellegek mögé rejtezik, és derűsen böfög.

www.gusto.hu
Szezonja van
Szezonja van
http://hvg.hu/gasztronomia/20080213_kocsonya_malac_diszno_le

A finom, rezgő kocsonya hagyományos téli ételünk. Lám, még fesztiválja is van. Rengetegen rajonganak érte, de sokan ódzkodnak is tőle, mondván: zsíros és hízlal. Pedig önmagában a zsírtalanított kocsonya, pláne csak a megdermett leve szinte alig tartalmaz kalóriát. Még fogyókúrázóknak is ajánlható, ha nem zsíros hússal készül, s persze ha nem kenyérrel fogyasztjuk. (hvg.hu - Gasztronómia)

hvg.hu
Igazi hungaricum
Igazi hungaricum
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_kocsonya_igazi_hungaricum/2043166/

Szeged - Bár a vendéglátóegységek étlapjairól régen lekerült, az emberek többsége szívesen fogyasztja. Megfőzni nem könnyű, hiszen rendkívül munkaigényes étel, melynek alapszabályaira a mesterszakács is figyelmeztet. A kocsonya eredetileg valódi magyar étel, ma már azonban nem csak sertéshúsból készítik. Ráadásul létezik fogyókúrás változata is.

www.delmagyar.hu
Kocsonya
Kocsonya
http://nol.hu/archivum/archiv-429245

És aztán eldöntötte, hogy kocsonyát mégiscsak csinál. Nem is ő döntötte el a kocsonyát, a kocsonya döntötte el őt. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy áll a csarnokban, és nézegeti, mustrálja, gusztálja a körmöket. Mi az isten, gondolta, csak nem fogok kocsonyát csinálni? De akkor már tudta, hogy igen...

nol.hu
Igazi téli hungarikum
Igazi téli hungarikum
http://www.magyarszo.com/fex.page:2009-01-15_Igazi_teli_hungarikum_a_kocsony ...

Igazi téli hungarikum: a kocsonya. Történelem a tányéron. „Húsból, csontból és állati bőrökből kifőzött tömény enyvoldat, mely a kihűlés után megalszik.” Valószínűleg nem e meghatározástól vezérelve kap kedvet annyi ember ilyenkor, télidőben a kocsonyaevéshez. Bármennyire profán étel is, még mindig sokak kedvence. A régi magyar konyhában is igen elterjedt volt. Művelői kínosan ügyeltek az esztétikumra is: az alaplét például tiszta fehér ruhán többször átszűrték, hogy kristálytiszta legyen.

www.magyarszo.com
A disznóságok lényege
A disznóságok lényege
http://malackaraj.hu/cimke/kocsonya/

malackaraj.hu - A zsír összeköt. Térjünk vissza a magyar kocsonyához, vagyis a honi disznóság esszenciájához. Jó lesz tudnia az érzékeny olvasónak, hogy kocsonya-ügyben a magyar irodalom erősen megosztott. Itt van például Váncsa mester, aki esküszik arra, hogy jó magyar ember csakis a végén fokhagymáz. Aczél Géza (a Csülökkönyv szerzője) és Esterházy Péter viszont (állítólag) a szigligeti strandon kiegyezett abban, hogy a fele fokhagymát a főzés elején, a másik felét a végén kell beletenni. Hát ilyen széthúzó a honi literatúra. Századok múltán talán már senki nem fog emlékezni a népi-urbánus szembenállásra, de az Aczél-féle „fele-fele-fokhagymázók” és a Váncsa-féle „végénfokhagymázók” még mindig dühödten néznek majd farkasszemet az irodalmi fazék felett. (A magam részéről a „sunyi túlfokhagymázók” táborába tartozom. Ha éppen nem néz oda senki, hát hajítok néhány gerezd apróra vágott fokhagymát a lábosba – elején, közepén, végén, mindig.)

malackaraj.hu
Oldal leírása
kocsonya.wyw.hu: Kocsonya katalógus. Kocsonya receptekkel és kocsonya készítéssel kapcsolatos weboldalak gyűjteménye. Információk konyonyafesztiválokról, magyar és más nemzetek kocsonya receptjei.
Gyűjteményünkben 128 válogatott kocsonya témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 128 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 3502